top of page
  • Szerző képeBalla Zoltán

Malom



Egy malom szerkezete, úgy mint gépezet, találmány és mint látványosság, nagy erőkkel hatottak ránk.


Kíváncsiskodó nézelődőkre, a lendkerekektől, ékszíjakon, malomköveken át, a zsákokban lefolyó lisztig, és nem értjük, nem látjuk a mechanizmus belsejét, csak a gondolataink és az erzéseink manipulálnak arról, hogy miképpen készül a liszt, hogyan darálnak a kövek, hogyan zúzza be a gabonát, hogyan futnak a szalagok, hogyan remegnek a sziták, a dobok, miközben emberek fel-alá járkálnak zsákokokkal, és a dübörgő zajban időközönként teljesen köddé válnak.


A malom önnmagában egy erős szimbólum az időre. Mint egy hatalmas óra szerkezet, ahol megállás nélkül forognak, a kerekek. Ahol a gabona helyett az "időt" őrlik meg. Az örlés általában nem egyszerű ügy. Komplikált, és szakértelmet igényel. Egy jó molnár mindig tudja, hogy hogyan őröl a malma, hogyan forognak a kerekek, a garat, a szita, a zsákok, ahhoz hogy a végeredmény jó legyen.


Tettük ezt mi is, alkotótársainkkal együtt: Balla Zoltánnal, Kerekes Emőkével, Lőrinczi Inezzel és Szekeres Ilmával, a gyulakutai malom 20 éves születésnapját ünneplő kiállításunkon, amely a malom épület egyik zugában, a "Síkliszt"-ben került kiállításra.


Nevezhetném molnárnak is magam egy pillantra, hiszen ezzel a mozgóképsorral tettem kisérletet arra, hogy részese lehessek egy pillanatra a "malom" szerkezetének, akár ékszíjaként, motorjaként, malomköveként.. vagy csak szerves megfigyelőjeként annak a precíz szerekezetnek, amely pillanatok alatt magával rántott.


Ezzel az ismétlődő mozgóképsorral szemléltetem azt az érzést, hangulatot, amely minket ott körbevett, ínspirált, és magába szippantott.

A gyulakutai malom, 20 éve a Frunza Company tulajdonában áll. (Erdély, Románia).


Készítette: Balla Zoltán és Kerekes Emőke

15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page